2009. október 22., csütörtök

Kellékek

- Gyöngyök (kása és szalmagyöngyök végtelen változata úgy méretben, mint színben). Itt ajánlom, hogy keressetek egy gyöngyös webáruházat, és nézzetek körül, mi minden kapható. Az olcsóbb keleti gyöngyöktől, a minőségi cseh- és japán gyöngyökig végtelen a szín-, és méretválaszték.
- Olló (legyen hegyes, és éles)
- : a gyöngyfűző tű foka keskeny, lapos, hogy átférjen a gyöngy lyukán. Általában 10-est, vagy vékonyabbat 13-as. Újabban kapható az ún. óriás tű, melynek két vége van összefogva, és a közepe egy nagy luk. Ezen átmegy bármilyen vastag fűzőszál.
- Cérna, vagy gyöngyfűző szál: erős, műszálas kárpitos-, vagy bőrvarró cérna
- Damil: ékszerek készítésénél előnyös, ha nem látszik a fűzőszál. Akkor is ezt használjuk, ha tartást kell adni az elkészítendő darabnak (általában gyűrűk, medálok, 3D-s ékszerek stb.).
- Gumis damil: elasztikus karkötőket fűzünk rá. Kezdő gyöngyfűzők előszeretettel használják, mert kapocs nélkül, egyszerű takács csomóval rögzíthetjük az ékszert.
- Ékszerragasztó: a szálvégek eldolgozásánál tesz jó szolgálatot. Átlátszó körömlakkot is használhatunk. A pillanatragasztó nem jó, mert elszínezi a gyöngyöket, és tönkreteheti munkánkat.



Fém kiegészítők:
drótok: segítségével formára igazíthatjuk az elkészítendő darabot, illetve önálló drótos ékszereket készíthetünk, gyöngyöket tekergethetünk be vele. Kisállatokat, virágokat, különböző alakzatokat fűzhetünk segítségével. A drótméreteket szintén webáruházban kell megnézni, mi az ajánlat. Általában a drótékszerek, alakzatok leírásaiban, meg van adva, milyen drótot kell használni.
sodrony:  különböző vastagságban és minőségben kaphatók.
stopper - különböző méretben, színben és alakban -  gömbölyű és hordó - alakban kaphatók
zárkapcsok - rugós, delfin, T-, és egyéb kapcsok, de mi is készíthetünk különböző kapcsokat, találhatunk ki egyszerű megoldásokat, ékszertől függően)
köztes elemek: Ezeket a kiegészítőket gyöngyök közé, -között- használjuk. Élénkebbé, játékosabbá tehetjük vele ékszereinket. Átmenetet képezhetnek nagy- és kis gyöngyök között, esetleg meghosszabbíthatjuk a munkadarabot, ha nincs elég gyöngyünk. Ezek változatai megtalálhatók műanyagból is, a fémérzékenyek örömére.
Vannak még különböző, fém medálok, apró alakzatok, függő elemek, amelyek karkötők, nyakláncok kiegészítő elemeiként szolgálhatnak, ha ráaggatjuk őket.
szerelőpálcák: gyöngyöket fűzhetünk rájuk, mely önálló fülbevalóként is megállja a helyét, de különböző méreteiből adódóan, számtalan felhasználása van.
szerelő karikák: A kész munkadarabokat ezzel a kis karikákkal rögzítjük a kapcsokhoz, fülbevaló alapokhoz.
Memóriadrót: Ez egy olyan szál, amely köralakban kapható, és kör alakban is marad. Hacsak nem törjük meg valahol a szálat, akkor visszaugrik eredeti kör alakjába. Ezáltal felhasználhatók karkötők, nyakékek, gyűrűk készítéséhez.



Fogók és drótvágók: (ékszerkészítő készlet) Kisebbek, mint a barkácsoláshoz használatos szerszámok. A drótot laposfogóvalhajlítjuk. A kerek kúposfogóval kis hurkokat és gyűrűket hajlíthatunk többféle méretben. A drót precíz darabolásához drótvágó szükséges. 

A teljesség igénye nélkül egyelőre ennyi. Természetesen minden anyagot nem kell beszerezni, csak mindig azt, amire éppen szükségünk van.

Jó tanács!
Ha megtetszik egy ékszer, a leírás is meg van hozzá, akkor csak azokat a hozzávalókat vegyük meg, ami szükségeltetik hozzá. Így is, előbb-utóbb, felesleges gyöngyökkel fogunk rendelkezni. Ugyanis: ha egy üzlet beindul.... gyöngyitisz.... és már nem lehet abbahagyni a gyöngyfűzést.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Minden napra egy idézet...

Adsense